Frac, smoking sau tuxedo? Care a fost primul?

Tinuta formala, prin insasi solemnitatea impusa, are, din toata gama tinutelor vestimentare masculine, cel mai mare procent de detalii per element.

Etimologic, substantivul smoching, intrat destul de recent in uzanta orala, vine de la gestul fumatului – smoke, smoking. Se face referire directa la acele momente in care domnii se retrag linistiti la un brandy si o tigara de foi, intr-unul din colturile clubului.

Ca semn de recunoastere al apartenentei la grupul select din colt, a trebuit si trebuie in continuare, etalat un cod: tinuta adecvata, smochingul.

Depinde, in primul rand, de ce scrie in invitatie: black tie sau white tie. Si, da, referirea directa este la culoarea cravatei sau papionului purtat.

De la acest element porneste restul tinutei si asortarea diverselor piese.

Deseori, in limbajul curent, tinuta asociata acestui gen de evenimente creeaza confuzii.

Smoching (tuxedo, termen prezent in engleza americana) este un termen ce are ca origini numele unui celebru parc din New York, acolo unde se presupune ca a fost zarit prima data afisat de catre un gentleman, in spatiul unuia din cluburile selecte ale zonei.

Pe de alta parte, englezii candideaza si ei cu argumente pertinente, la titlul de inventatori ai acestei tinute.

In acest sens, la aniversarea de 100 de ani a smochingului, numele grele de pe Saville Row si-au exprimat punctul de vedere “noi am fost cei care au creat primii un smoching pentru ducele de Windsor, inca de la 1865”. Sa aiba oare dreptate?

Intre probatoriul etimologic (numele parcului newyorkez) si datele englezilor, inclin sa dau crezare celor din urma.

Nu de alta, dar tatal spiritual al smochingului, ramane fracul. Purtat, la origini, in teritoriile europene.

Croitorii englezi nu au facut decat sa- i inlature prelungirea de material din partea posterioara. A rezultat o haina mai scurta si mai practica, sustin inca, purtatorii.

Etimologia cuvantului a lasat problemele amestecate pana in zilele noastre.

In primul rand, vei observa ca in Germania, Austria, Luxemburg termenul folosit este smoking.

In Anglia, numele i-a ramas dinner jacket, subliniind, inca o data, functionalitatea sa precisa.

Si cei din Germania au un dinnerjacket, care, tradus practic in echivalent englez, face referire la white dinner jacket – smochingul alb.

In al doilea rand, smochingul este o tinuta, iar nu doar o haina barbateasca. Multi tind sa faca confuzie si sa isi indrepte privirea doar catre haina.

Pe langa aceasta, smochingul cuprinde si pantalonii cu vipusca specifici, camasa cu guler randunica, pantofii de gala, braul, papionul.

Sursa: www. domnideromania.ro

Acest magazin este închis pentru o perioadă nedeterminată . Nu putem onora comenzi . Refuză